Welkom bij onze EMS blog!

Hier delen we aanvullende informatie over alles wat met EMS te maken heeft zoals informatie over voedingsadvies in combinatie met EMS krachttraining. Onze blog posts zullen maandelijks worden gepubliceerd, dus zorg ervoor dat je regelmatig terugkomt voor nieuwe content.


Voeding en Eiwitten

 

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet in combinatie met EMS krachttraining. Deze blog zal je helpen meer te weten te komen over eiwitten en waarom deze belangrijk zijn als aanvulling op je EMS training  zodat jij je doel makkelijker kunt bereiken.

Voor je gezondheid is het eten van voldoende eiwitten van essentieel belang naast je EMS training. Eiwitten helpen je spieren opbouwen, waardoor je sterker wordt. Ook zorgen eiwitten voor een langer verzadigd gevoel en krijg je minder snel honger. Hierdoor helpen ze ook als je graag wil afvallen

Daarnaast spelen eiwitten een grote rol bij het behoud van een gezond immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar voor ziektes bent. Ook helpen ze bij het transporteren van voedingsstoffen en het aanmaken van enzymen, wat goed is voor de algehele gezondheid.

 

Eiwitten zitten in veel dierlijke maar ook plantaardige voedingsmiddelen. Beide hebben ze hun voor- en nadelen.

Dierlijke eiwitten

Dierlijke eiwitten, te vinden in vlees, zuivel, eieren, vis en gevogelte worden complete eiwitten genoemd omdat ze alle aminozuren bevatten die ons lichaam nodig heeft. Ook lijken dierlijke eiwitten heeft meest op onze eiwitten.  Hierdoor wordt al snel aangenomen dat dierlijke eiwitten beter voor ons zijn dan plantaardige. Dit is niet altijd waar. Het hangt heel erg af van de kwaliteit van het vlees, gevogelte, de vis, eieren en zuivel. 


Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten bevatten niet alle aminozuren en zijn dus niet compleet. Sommigen zijn er van overtuigd dat dierlijke eiwitten beter zijn, andere zijn er van overtuigd dat plantaardige eiwitten beter zijn. Feit is dat beide bronnen van eiwitten ook nog hun eigen specifieke voedingsstoffen bevatten. Voedingsstoffen die ons lichaam ook nodig heeft. Bronnen van dierlijk eiwit bevatten onder andere ook nog vitamine B12 en D, omega-3 (vette vis), ijzer en zink. Bronnen van plantaardige eiwitten bevatten weer heel veel andere vitaminen, mineralen maar vooral veel vezels. Als je dus voldoende gevarieerd eet, profiteer je van beide eiwitbronnen.


Eiwit supplementen

De eiwitbehoefte van veel sporters is verhoogd, dit geldt ook v oor EMS krachttraining of EMS cardio. Over het algemeen haal je de eiwitten uit de reguliere voeding. Wanneer dat niet lukt of lastig is, kan het gebruik van een eiwitsupplement zinvol zijn. 


Whey-eiwit

Melk bestaat uit twee soorten eiwitten: caseïne (80%) en whey (20%). Whey (wei) is het meest gebruikte eiwit door sporters. Het is de vloeistof die achterblijft bij de kaasbereiding. De whey-eiwitten staan bekend om hun hoge biologische waarde, snelle opname en hoge concentratie BCAA’s. BCAA’s zijn drie vertakte keten aminozuren (leucine, isoleucine en valine) die betrokken zijn bij de spiergroei.

Caseïne-eiwit
Het meest voorkomende eiwit in melk is caseïne. Dit eiwit heeft een andere aminozuursamenstelling en lagere biologische waarde dan whey en wordt langzamer verteerd en opgenomen. Een eiwitsupplement met caseïne heeft de voorkeur om te nemen voor het slapen gaan, doordat het lichaam er langer over doet om af te breken.


Concentraat

Uit eiwitconcentraat zijn de meeste koolhydraten en vetten uit gefilterd, maar niet allemaal. In een eiwitsupplement voor sporters bevat een eiwit-concentraat ongeveer 80% eiwit.

Isolaat
Eiwitisolaat is het meest zuivere eiwitsupplement. Hier zijn de meeste koolhydraten en vetten uit gefilterd. Het eiwitaandeel is daardoor 90% of meer.

Eiwit repen

Een eiwitreep, ook wel een proteïne reep of protein bar genoemd, zorgt ervoor je spieren na zware inspanning snel van voldoende eiwitten te voorzien. De eiwitrepen zijn ook handig voor onderweg en om je hongergevoel te onderdrukken tijdens het afvallen. Let op dat je een reep kiest die past bij je doel. Wil je afvallen, neem dan beter een reep die laag in suikers is.


Ook voor eiwit supplementen geldt dat "teveel" niet gezond is. Bij twijfel raadpleeg een voedingsdeskundige of diëtiste.


Wist je dat de termen "eiwit" en "proteine" exact hetzelfde betekenen?